استرس در زمان بیدار شدن از خواب چه بلایی سرتان میآورد
استرس در زمان بیدار شدن از خواب چه بلایی سرتان میآورد
مهارت های روانی | برای داشتن روزی خوب و سرشار از موفقیت، ذهن را از استرس پاک کنید و روز خود را با افکار مثبت آغاز کنید.
کارشناسان در جدیدترین پژوهشهای خود دریافتند داشتن احساسهای منفی و ناراحت کننده در زمان بیدار شدن از خواب بر روحیه فرد اثر منفی میگذارد و سبب دگرگونی در خلق و خو و داشتن یک روز کسل و پردردسر میشود. کارشناسان به افراد توصیه میکنند برای به دست آوردن موفقیت کاری، خانوادگی و تحصیلی هر روز با روحیه مثبت از خواب بیدار شوند و به اتفاقهای تلخ و ناراحت کننده فکر نکنند. حتی فکر کردن به اینکه فردا روز بد و پر استرسی است مانند داشتن عمل جراحی، رفتن به مسافرت پراسترس، داشتن امتحان یا مسابقه ورزشی قبل از خواب میتواند سبب بدخوابی و بروز کسالت در زمان بیدار شدن از خواب شود که بر کیفیت زندگی فرد در آن روز اثر منفی میگذارد.
افکار منفی سبب آسیب به حافظه و کاهش تمرکز ذهن میشوند در عوض افکار مثبت سبب افزایش تمرکز، انگیزه و نوآوری در افراد میشوند. این پژوهش به وسیله دانشمندان دانشگاه پنسیلوانیا بر روی ۲۴۰ فرد داوطلب بزرگسال در بازه ۲۵ تا ۶۵ سال انجام شده و پژوهشگران از آنها خواسته اند میزان استرس خود در طول روز را ثبت کنند. همچنین از داوطلبان تست حافظه گرفته شده است، افرادی که صبحها دیر از خواب بیدار میشوند یا با افکار منفی به خواب میروند و در اول صبح به اتفاقهای ناراحت کننده و استرس آور میاندیشند در آزمون حافظه نمرههای پایین تری کسب کردهاند و میزان استرس آنها بیشتر از سایر داوطلبان بوده است.
استرس در اوایل صبح سبب افزایش فشار خون، بالا رفتن ضربان قلب و تنفس کوتاه و سریع میشود، استرس همچنین سبب ترشح هورمون کورتیزول میشود که در اثر آن بدن حالت تدافعی به خود میگیرد و این موضوع بر عملکرد بخشهایی از آن اثر منفی میگذارد. استرس طولانی مدت سبب فرسودگی بدن، بالا رفتن فشارخون، ریزش مو، نوسانهای خلقی، دیابت، چربی خون و در نهایت امکان بروز حمله قلبی و سکته مغزی میشود.
انسانها دارای قدرت پیش بینی اتفاق و رویدادها با استفاده از حواس، تجربه و اتفاقهای گذشته خود هستند و این سبب میشود که در زمان خواب به آنها فکر کنند و با استرس به خواب روند. استرس در زمان خواب سبب بی خوابی، بدخوابی و بیدار شدن همراه با ناراحتی شود که سبب بدتر شدن وضعیت فرد در آن روز میشود. پژوهشگران به افراد توصیه میکنند برای داشتن خواب راحت و فردایی با آرامش، قبل از خواب افکار خود را سامان دهند، یادداشت مطالبی که ذهن آنها را درگیر کرده است، نوشیدن شیرگرم، چای سبز و سایر دمنوشهای گیاهی آرامش بخش، گفتگو با نزدیکان و افراد مورد اعتماد و علاقه، تنظیم دمای اتاق خواب و استحمام با آب ولرم میتواند اثربخش باشد.
در زمان بیدار شدن ازخواب نیز به افکار مثبت بیندیشید، اگر دچار استرس شدید هستید از تکنیک تنفس عمیق (تنفس دیافراگمی) استفاده کنید، مصرف مواد غذایی سالم در وعده صبحانه، پوشیدن لباسهای منظم و با رنگهای هم خانواده، گفتگو با نزدیکان و در نهایت گوش دادن به موسیقی مورد علاقه میتواند از استرس و هیجان شما بکاهد و به چاره جویی شما در زمینه موارد مختلف کمک کند. داشتن استرس بیش از اندازه و کنترل نشده سبب اختلال در عملکرد مغز و ناتوانی در انجام کارهایی چون تصمیم گیری و پیدا کردن راه حلهای مفید میشود.