معرفی کتاب فیزیولوژی، تمرین زدگی (راهنمای مربیان)
معرفی کتاب فیزیولوژی، تمرین زدگی (راهنمای مربیان)
نوشته: دکتر شهرام فرج زاده موالو
مهارت های روانی | مجموعه کتابهای تک مهارتی که تحت عنوان تک آموز در دهه ۸۰ به همت انتشارات کمیته ملی المپیک منتشر و با استقبال خوبی از سوی ورزشکاران و قهرمانان رشتههای مختلف ورزشی مواجه شد.
این کتاب نیز در سال ۸۵ با عنوان؛ فیزیولوژی تمرین زدگی (راهنمای مربیان) در ۴۸ صفحه و تک آموز شماره ۲۰ چاپ شد.
جداول، منابع علمی، نمودارها، واژه نامه و پرسشنامه های این کتاب مفید و مختصر از نکات جالب توجه این اثر است.
در مقدمه کتاب، نویسنده اشاره کرده است که در روزگار معاصر عوامل مختلفی سلامتی ورزشکاران را تهدید میکند، اهمیتی که بیش از پیش توسعه یافته است. یکی از این موارد تمرین زدگی است.
و اما مطالبی از کتاب:
خستگی درازمدت در آن دسته ورزشکارانی که حجم یا شدت برنامه تمریناتشان بیش از توان جسمی یا روانی شان است. این ورزشکاران به افت عملکرد دچار میشوند.
۶۰ درصد از دوندگان استقامت، ۲۱ درصد شناگران تیم استرالیا، ۳۳ درصد بسکتبالیستهای هندی و ۵۰ درصد بازیکنان یک تیم فوتبال و حتی مسابقات قویترین مردان و…. دچار این عارضه میشوند.
خستگی، افسردگی خفیف، کم توانی، اضطراب، تحریک پذیری، اشکال در تمرکز حواس یا خواب برای ورزشکارانی که در تمرینات یا مسابقات شدید شرکت دارند، طبیعی به شمار می رود. (اما نه مقدار زیاد آن)
دلایل تمرین زدگی: استراحت ناکافی بین جلسات تمرین، شدت بیش از اندازه تمرین، تغییر ناگهانی در فشار تمرینات و….
دلایل روانی: فشارهای شغلی، مشکلات روحی، ناکامی های مکرر در زندگی، اضطراب های روزانه و…
علائم جسمانی تمرین زدگی: کاهش وزن، افزایش یا کاهش غیر طبیعی ضربان قلب، درد مفاصل، کاهش اشتها، مشکلات گوارشی و…
علائم روانی تمرین زدگی: مشکلات خواب، تغییرات خلقی، اختلال تمرکز حواس، ترس از مسابقه، نداشتن انگیزه، حساسیت بالا و….
توضیح تکمیلی و نقد (مجید کرامتی مقدم):
در کتاب به صورت کاملاً خلاصه شده مواردی را در رابطه با علائم و تشخیص تمرین زدگی از جهات مختلف بیان داشته که میتواند در بین افراد متفاوت باشد.
از آنجایی که بیش تمرینی میتواند منجر به مشکلاتی این چنینی در شخص شود، به نظر در ورزشها و فعالیتهای استقامتی احتمال بروز این عارضه بیشتر است.
در معرفی کتاب خستگی شناختی هم که پیشتر در (کانال مهارتهای روانی) معرفی کردم به نکات مشابهی برخورد کردیم که پیشنهاد میکنم یکبار دیگر مطالعه بفرمایید.
در بحث روانی این عارضه و شکستهای مکرر باید عرض کنم، وارد کردن فشار مضاعف روانی و تمرینی چه از سوی مربی، والدین یا خود ورزشکار باعث تشدید شدن علائم خواهد شد.
تمرین زدگی فقط مختص به ورزش نیست، امروزه خیل عظیمی از جوانان ما در حوزه های مختلف تحصیلی، کاری، هنری و… به این مشکل دچار شده اند.
توقع زیاد، فشارهای عدیده، اضطراب صفتی و حالتی، سم پاشی های اطلاعاتی و مجازی، تعریف غلط از فعالیت، نداشتن تصویر درستی از موفقیت، ارجح بودن شهرت بجای مفید بودن و ده ها دلیل دیگر طیف زیادی از سرمایه انسانی ما را به خستگی شناختی، افسردگی و تمرین زدگی کشانده است.
امیدوارم چه مسئولین، چه خانواده ها در جهت کمتر شدن این مسائل و مشکلات حرکت کنند.
در پایان برای ورزشکاران و جوانان هم نصیحتی از حضرت سعدی میتواند بهترین پیشنهاد باشد.
رهرو آن نيست كه گه تند و گهي خسته رود…
رهرو آنست كه آهسته و پيوسته رود.