المپیک 2024 پاریس و چالش حضور افراد دوجنسیتی
حضور زنان تراجنسیتی در المپیک
المپیک 2024 پاریس و چالش حضور افراد دوجنسیتی
به قلم: دکتر طه رزم آرا
مهارت های روانی | هر چند منشور کمیته بین الملی المپیک در قانون 50 خود به صراحت از برخورداری ورزشکان از آزادی های مختلف چون آزادی بیان؛ عدم تبلیغات سیاسی، مذهبی، نژادی و جنسیتی بر علیه یا له هر شخص یا اشخاص صحبت به میان می آورد و اساس ورزش را بر مبنای برابری جنسیتی، نژادی و … معرفی می کند ولی گاهی اوقات مسائلی در رویدادهای ورزشی اتفاق می افتد که نیاز به تامل بیشتری جهت حل این موضوعات دارد.
امروزه یکی از چالش های مهم حضور افراد تراجنسیتی در ورزش است که سازمان های ورزشی باید برای حل این مسائل چاره ای جدی بیاندیشند. یکی از اصلی ترین استدلال ها این است که حضور زنان تراجنسی از مزیت ناعادلانه ای در ورزش برخوردار هستند و این موضوع به این دلیل است که زنان تراجنسی دارای تستوسترون بالاتری نسبت به دیگر زنان دارند که ظاهراً باعث می شود آنها نسبت به زنان عادی بهتر عمل کنند.
این نظریه که توسط برخی از محققان مورد تایید قرار گرفته است باعث شده که بین آنان و زنان معمولی تفاوت دیده شود که این موضوع در المپیک 2024 پاریس با حضور زن بوکسور ترنس الجزایری با نام ایمان خلیف خود را نشان داد که اعتراضاتی را بعد از شکست حریف ایتالیایی خود و به دنبال آن کناره گیری وی از ادامه مسابقات به دنبال داشت.
بعد از شکست حریف زن ایتالیایی توسط زن بوکسور ترنس الجزایری ایمان خلیف که واقعاً ضربات سخت و محکمی بر حریف ایتالیایی وارد شد و کبودی بینی و احتمال شکستگی در گونه های وی وجود دارد و به گفته وی تا به حال ضربات مشت به این محکمی دریافت نکرده بوده جای شک است.
به دنبال این موضوع اعتراضاتی به کمیته بین الملی المپیک و تهدید به شکایت به دادگاه عالی ورزش (CAS) و دادگاه حقوق بشر اروپا (ECtHR) مبنی بر رد صلاحیت این ورزشکار ترنس توسط دیگر ورزشکاران و دیگر سازمان های حامی زنان در پی داشت.
پاسخ این سازمان ورزشی بزرگ (کمیته بین الملی المپیک) اقناعی را برای معترضین در پی نداشت زیرا کمیته بین الملی المپیک بر طبق منشور خود نمی تواند صلاحیت ورزشکاران را در حین مسابقات تعلیق یا رد کند چون حضور هر ورزشکار در هر رویداد ورزشی بر طبق گذرنامه و جنسیت وی و بر طبق قوانین کشور – دولت وی تایید می شود.
کمیته بین الملی المپیک زمانی می تواند نسبت به رد صلاحیت ورزشکار یا اعضای یک تیم ورزشی اقدام نماید که نقض آشکار قوانین توسط کمیته های ملی المپیک و فدراسیون های ملی و بین المللی تایید شده باشد.
بنابراین سازمان ها و نهاد های ورزشی چون (کمیته های ملی المپیک و فدراسیون های ملی و بین المللی) با قرار دادن یک سری از قوانین این نگرانی ها را در آینده می توانند برطرف نمودند.
طبق قوانین ورزشکاران ترنس زن برای شرکت در بخش زنان اولاً باید حداقل به مدت یک سال به عنوان یک زن در رشته ورزشی خود شرکت کرده باشد (بوکسور ترنس الجزایری ایمان خلیف پارسال در مسابقات قهرمانی زنان جهان شرکت داشت و به دلیل مردود شدن در تست جنسیت از حضور در مسابقه فینال و رقابت برای مدال طلا محروم شد و همچنین این بوکسور در المپیک توکیو ۲۰۲۰ هم شرکت کرده بود )
ثانیاً سطح تستوسترون در بدن فرد باید کمتر از 10 نانومول در لیتر باشد (البته تایید این موضوع هنوز گزارش نشده) تا با سطح هورمون زنان غیر ترنس (زنان عادی) برابر باشد اما برای ترنس های مرد تنها اعلام و تشخیص فرد از خودش به عنوان یک مرد کافی است.